Τοπικά Προιόντα

ΚΡΑΣΙΑ

Οι Δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας αποτελούν πρωτοποριακό τουριστικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την κοινή προσπάθεια των μελών της ΕΝΩΣΗΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ τον αμπελώνα ΤΗΣ Μακεδονίας . Ο Δρόμος του κρασιού που διασχίζει την περιοχή Αμυνταίου ονομάζεται «Ο δρόμος του Κρασιού των Μακεδόνων Βασιλέων». Το Αμύνταιο γνωστό για τα κρασιά του, που χαρακτηρίζονται ανώτερης ποιότητας βρίσκεται σε ένα οροπέδιο με ένα μέσο ύψος 600 - 700 μέτρα. Και έχει ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια της ποικιλίας Ξινόμαυρου, η δυναμικότερη των ελληνικών σταφυλιών, η οποία βασιλεύει σε όλη την περιοχή. Ένα άλλο διάσημο προϊόν της περιοχής είναι επίσης τα φρουτώδη κρασιά με άρωμα φράουλας, μουρών και λεμονιού αλλά και βανίλιας, μήλου και βερίκοκου. Ο Δήμος Αμυνταίου διαθέτει υπαίθριο Μουσείο αμπελοοινικής κληρονομιάς Αμυνταίου, με συλλογή από αντικείμενα και εργαλεία που αφορούν στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοποίηση. Ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσετε το μεσημεριανό σας γεύμα είναι να συνοδεύσετε τα φρούτα σας με έναν τοπικό ξηρό οίνο. Θα σας συνιστούσαμε τα φρούτα να είναι μήλα από τη διπλανή στο Αμύνταιο Βεγόρα. Γιατί, πραγματικά τα μήλα της Βεγόρας είναι μεγάλα, ολοστρόγγυλα και προπαντός νόστιμα και υγιεινά. Χωρίς τη συστηματική χρήση φυτοφαρμάκων και με τρόπο καλλιέργειας πολύ φιλικό προς το περιβάλλον τα μήλα της Βεγόρας προβάλλουν ως τα καλύτερα της περιοχής. Το έδαφος είναι πλούσιο σε νερό, καθώς οι άνθρωποι τα καλλιεργούν δίπλα σε μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδος την Βεγορίτιδα.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Φημισμένες για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους είναι τόσο οι πιπεριές Φλωρίνης όσο και οι πατάτες. Κάτι που δε συνηθίζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ότι στη Φλώρινα κάθε χωριό έχει για "σήμα κατατεθέν" ένα προϊόν. Έτσι μοναδικές θεωρούνται οι πιπεριές από τον Αετό και οι πατάτες από το Σκλήθρο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εκδηλώσεις προς τιμή των τοπικών αυτών προϊόντων και πραγματικά οι επισκέπτες που θα έχουν τη τιμή να βρεθούν στον Αετό και το Σκλήθρο σε αυτές τις εκδηλώσεις δε θα το μετανιώσουν. Δε θα αργήσετε να καταλάβετε πώς αγωνιάτε να προμηθευτείτε όλα αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα και να τα πάρετε μαζί σας κατά την επιστροφή σας στο τόπο σας. Όχι βέβαια ως ενθύμια ή αναμνηστικά αλλά για να τα μαγειρεύετε και σεις και να συνοδεύουν τα άλλα εδέσματα σας. Πολλά καταστήματα θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση της αναζήτησης των προϊόντων , αλλά και πολλοί παραγωγοί θα σας προμηθεύσουν καθώς θα επισκέπτεστε τα χωριά τους. Ωστόσο σε πολλά γραφικά χωριουδάκια οι γυναίκες θα σας διευκολύνουν πάρα πολύ, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχουν οργανώσει τους γυναικείους συνεταιρισμούς τους και με εκθετήρια όπως αυτό του Νυμφαίου, του Αγίου Γερμανού, της Άνω Καλλινίκης.

ΦΑΣΟΛΙΑ

Τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες από τη Φλώρινα είναι το βασικό συστατικό της πασίγνωστης παραδοσιακής Ελληνικής συνταγής ,η διαβόητη φασολάδα. Σίγουρα βέβαια γνωρίζετε ότι ψήνονται και στο φούρνο [ταβά ή πλακί) ή γίνονται σαλάτα. Είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα και εύκολα βρίσκουν τη θέση τους στη Μεσογειακή διατροφή και δίαιτα. Φασόλια ελέφαντες και γίγαντες ανήκουν στην ίδια ελληνική ποικιλία φασολιών εξαιρετικής ποιότητας. Η διαφοροποίηση των δύο κατηγοριών γίνεται βάσει μεγέθους τους και η εκπληκτική τους ποιότητα οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος και στην εδαφολογική σύσταση της περιοχής. Το 1994 η Ελλάδα αναγνώρισε τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες από τη Φλώρινα ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αναγνώρισε ως προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να συνοδεύουν τη φασολάδα, τα φασόλια στο φούρνο ή τις σαλάτες με ντόπια τυριά Αν και όλη η περιοχή έχει πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, περιοχές όπως η Κρυσταλλοπηγή και η Κέλλη φημίζονται ιδιαίτερα για τα τυριά τους. Τυρί φτιάχνει ο άνθρωπος από τα πανάρχαια χρόνια. Στη μυθολογία μας ο Κύκλωπας Πολυφήμος αναφέρεται ως ο πρώτος τυροκόμος. Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού και οι τυροκόμοι μας διαφυλάττουν πιστά τις συνταγές της Μακεδονικής γης.

Επιστροφή στην κορυφή